SÖDERFJÄRDEN

Suomen ehdottomasti kaunein kraatteri. 

Läpimitta: 5,5 km
Ikä: >640 Ma (-1800 Ma)
Sijainti: Vaasan eteläpuolella
Koordinaatit: 63°00'28" N ja 21°34'28" E
Söderfjärden kraatteritietokannassa.

Sijainti

Kraatteri sijaitsee heti Vaasan eteläpuolella ja erottuu maastossa todella hyvin. Koko kraatterin pohja on nykyisin viljelysaluetta ja sitä reunustaa korkeat mäet.

Oikealla oleva kartta näyttää hyvin selvästi erottuvan kraatterin.

Löytyminen

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaa niin kraatteri löydettiin satelliittikuvista vasta 1970-luvulla. Jostain syystä kukaan ei ollut kiinnittänyt painaumaan aikaisemmin sen ansaitsemaa huomiota. Geologeja se ei ole kiinnostanut koska törmäyskiviä kraatterin alueelta on hyvin vaikea löytää. Söderfjärden tunnistettiin törmäyskraatteriksi vasta 1978.© Maanmittauslaitos ilmaiset aineistot (4/2014) 
peruskarttarasteri ja 10 m vinovalovarjostus

Kraatteri

Söderfjärdenin kraatteri on suoranaisesti oppikirjan esimerkki törmäyskraatterista. Pyöreähkö, tai oikeammin kuusikulmainen, korkeamman maaston ympäröimä painanne. Kraatterikuoppa on paikoin 300 metriä syvä, mutta sen keskuskohouma Meteoririihen tienoilla on vain 30-40 metriä maanpinnana alapuoella. Kraatterissa on jopa 74 metrin kvartäärikerrostumat eli kerrostumat jotka ovat syntyneet viimeisen jäätiköitymisen aikaan. Kvartäärikerrostumien alla on varhaisella kambrikaudella kerrostuneita sedimenttikiviä.

Painauma oli vielä muutama vuosisata takaperin merenlahtena, joka kuivattiin eräässä Euroopan suurimmista kuivausprojekteissa peltomaaksi ja kraatterin pohja on nykyisin käytännössä kokonaan peltona. Se on myös hyvin tunnettu kurkien levähdyspaikka lintujen muuton aikaan.

Söderfjärdenin ikä 

Söderfjärdeniltä löytyy törmäyskiviä varsinkin kairaamalla. Maastosta heikommin. Kraatterin iäksi on aiemmin määritelty kambrikausi. Käytännössä kambrikausi on kraatterin minimi-ikä kraatterin täyttävien sedimenttien perusteella. Viimeisin yritys ajoittaa kraatteri tarkemmin ei oikein saanut kunnollista tulosta vaan se kertoi ainoastaan sen että kraatteri on ilmeisesti vanhempi kuin 640 Ma (Schmieder 2014).

Lähteitä: