Tulipallolistasta

 

Idea

Luetteloon Suomen tulipalloista ja meteoriiteista olen pyrkinyt keräämään tietoja tapahtumista, jotka ovat voineet johtua meteoriitin putoamisesta. Mukana on myös tapahtumia joiden syyksi on esitetty meteoriitin putoamista. Luettelosta on karsinut vain himmeimpiä ja oudoimpia tapauksia pois.
 
Tulipallon kirkkauden tulee olla vähintään -7 magnitudia listalle pääsyyn. Tämä siksi että tutkimusten mukaan sitä himmeämmistä tulipalloista harvemmin selviää  mitään maan pinnalle. Lisäksi on pyritty huomioimaan se, että lähellä horisonttia eli kaukana näkynyt tulipallo olisi ollut lähempää katsottuna paljon kirkkaampi. Meteoriparviin kuuluvista kappaleista on mukana on vain vähintään -10 magnitudin (lähes kuunsirpin kirkkaus) tulipallot, koska ne herättävät usein laajempaakin huomiota.
 

Aineistosta

Listaan on kerätty aineistoa lukemattomista eri lähteistä. Tällä hetkellä erittäin huonosti katettuna on vuosien 1900 ja 1980 väliin jäävä aika. Vuotta 1800 vanhempia havaintoja on muutenkin erittäin vaikea löytää lähinnä ajankohtaisen lehdistön puuttuessa. Tietoja vanhemmista tapauksista voisi löytyä esim. historiallisista arkistoista, kirkonkirjoista, sukuraamatuista yms. mihin on tavattu kirjatta merkittäviä ja outoja luonnonilmiöitä muutenkin. Näiden kaikkien lähteiden läpikäyminen on kuitenkin aika mahdotonta, joten jos tiedät jonkin tapauksen tällaisesta lähteestä niin olisin kiinnostunut tietämään siitä. 

 

1900-luvun ongelma on sitten lehtimateriaalin paljous, kaikki maailman aikakaan ei riittäisi kaikkien lehtien läpikäymiseen. Tapaukset sanomalehdistä vuosilta 1800 - 1890 on kerätty pääasiallisesti käyttäen hyväksi erinomaista digitoitua Helsingin yliopiston kirjaston historiallista sanomalehtikirjastoa

 

Eräiden tapausten lähteenä mainitaa "hky" tai "henkilölähde". Nämä ovat tapauksia joista minulle on kerrottu joko suoraan havaitsijan toimesta tai jonkun muun henkilön toimesta.

 

Viime vuosien aineistosta

Ursan piirissä toimiva Tulipallotyöryhmä käyttää taivaan tarkkailuun tulipallokameraverkostoa jolla saadaan jo melkoisen varmasti kirkkaimmat selkeän taivaan tulipallot kuvattua. Kameroiden takia tulipalloja kertyy paljon vuoden aikana. On järjetöntä alkaa niitä kaikkia luetteloimaan. Siksi olen rajoittanut listalle tulevat tapaukset sellaisiin joiden on todettu jollain varmuudella pudottaneen jotain alas tai ovat olleet muuten mielenkiintoa herättäneitä tapauksia. Joten pelkkiä tulipallohavaintoja on kirjattu listalle vuoden 2008 jälkeen vain muutamia ja lista keskittyy mahdollisiin tai todennäköisiin meteoriitinpudottajiin.
 

Kirkkauksista

On kenties syytä antaa pieni selostus kirkkauksista (tai oikeammin suuruusluokista), jotka on ilmoitettu magnitudeissa. Magnitudi-asteikon arvot kasvavat kirkkaasta himmeään. Kirkkaimmat kohteet ovat negatiivisella puolella asteikkoa.  Kirkkaimmat tulipallot voivat loistaa Aurinkoakin kirkkaammin ja maisemaa selvästi valaisevat tulipallot (pimeällä) ovat yli -10 magnitudia. Lähellekään kaikille tätä ei ole annettu, sillä esim. tulipallokameroiden kuvista kirkkauden määrittäminen on kohtalaisen epävarmaa.

  • Himmeimmät paljain silmin näkyvät tähdet ovat pimeällä paikalla katsottaessa noin +6 magnitudia ja kaupungissa noin +5 magnitudia.
  • Otavan kirkkaimmat tähdet ovat noin +2 magnitudia.  
  • Kirkkain kiintotähti Sirius on -1.47 magnitudia. 
  • Planeetoista Jupiter on kirkkaimmillaan yli -2 magnitudia. 
  • Kirkkain planeetta eli Venus on kirkkaimmillaan yli -4 magnitudia. 
  • Eräät satelliitit, lähinnä Iridium-satelliittien väläykset, voivat yltää -9 magnitudin kirkkauteen (heittävät jo varjoa vaalealle pinnalle). 
  • -10 magnitudin kirkkauksinen tulipallo valaisee maisemaa selvästi.
  • Täysikuu  on noin -12 magnitudia. 
  • Aurinko valaisee sitten jo -26 magnitudin voimalla.

 


 Aineiston käyttö ilman lupaa kielletty!
 Use any of material without permission is forbidden!

www.somerikko.net
© Jarmo Moilanen 2007