Montako meteoriittia on Suomeen pudonnut?

 

Vaikea kysymys vastata...

Tulipallokameroiden havainnoista voi laskea, että viimeisen 9000 vuoden (jääkausien jälkeen) aikana Suomen alueelle on pudonnut noin 16500 yli 100 gramman meteoriittia. Todellinen pudonneiden meteoriittien lukumäärä on vähintään kaksinkertainen. Aineistossa ei ole läheskään kaikkia havaintoja eikä huomattavaa osaa meteoriittien putoamisista ole havaittu pilvien tai valoisasta vuorokauden ajasta johtuen.

Jopa 24 meteoriittia vuosittain?

Tulipallotyöryhmä on viime vuosina alkanut mallintamaan kirkkaita tulipalloja siten että saamme suurpiirteisen käsityksen siitä onko jotain pudonnut alas. Mallinnokset ovat melko luotettavia. Tulipallokameroiden havaintojen mallintamisen perusteella vuosina 2002-2014 Suomeen putosi melkoisella varmuudella ainakin 22 yli 100 gramman meteoriittia. Vielä enemmän on pieniä alle 100 grammaisia. Niiden löytäminen on jo niin epävarmaa ettei niitä kannata huomioida.

Vaikka luvut kuulostavat hurjalta, niin silti ne ovat juuri sitä mitä tutkimusten perusteella pitäisi Suomeen pudota. Kun käytetään eräässä tutkimuksessa laskettua arviota meteoriittien putoamistahdille (90 meteoriittia / vuosi / miljoona km2) pitäisi Suomen alueelle pudota joka vuosi 30 meteoriittia! Vaikka otettaisiin huomioon toinen, hiukan varovaisempi tilastoarvio (58 yli 100 gr meteoriittia / vuosi / miljoona km2) saataisiin tulokseksi 19 yli 100 gramman meteoriittia vuodessa Suomen alueelle! Näillä arvoilla tuo 9000 vuoden ajanjaksolta pitäisi Suomen maaperään päätyneitä meteoriitteja olla peräti 171 000 - 270 000 kappaletta! Toisin sanoen 100 gramman meteoriitti per 2 km2, tai ylipäätänsä meteoriitti jokaista 1.2 km2 kohti. 

Meteoriittilöytöjen harvinaisuus johtuu monesta seikasta tämän lisäksi. On myös todettu että putoamisien ja löytöjen välillä on sellainen suhde että vain 0.5 - 1.5% pudonneista meteoriiteista löydetään. Näin ollen edellä mainittuja lukuja käyttäen Suomesta pitäisi olla mahdollista löytää pari tuhatta meteoriittia. Kun tuosta vähennetään soihin ja järviin (1/3 pinta-alasta)  pudonneet niin luku olisi ehkä reilu tuhat. Toisin laskettuna vuosittain putoavista meteoriitteista pitäisi saada talteen meteoriitti keskimäärin kerran 8:ssa vuodessa.

Tulipallokamerat ovat hiukan parantaneet tätä löytösuhdetta. Keski-Euroopan verkolla onnistumisprosentti on jo lähes 5. Ursan tulipallotyöryhmäkin on jo kerran onnistunut. Havainnoista tehdyt laskelmat päätyivät lopulta Venäjälle pudonneen Annaman meteoriitin löytymiseen toukokuussa 2014.

Luettelossa on myös tapauksia joissa mahdollinen meteoriitti on jopa löydetty tai sen on nähty osuvan maahan, mutta joista ei tiedetä olevan ensimmäistäkään kappaletta tallessa. Jotkin ovat päätyneet sinne "isosisän lipastoon" talteen. Suomeen pudonneiden meteoriittien etsintä tuleekin ulottaa myös vanhojen  lipaston laatikoihin ja ullakoille kätkettyihin outoihin kiviin. Esimerkiksi Japanista on löydetty meteoriitteja perintötavaroiden joukosta jopa 200 vuotta putoamisen jälkeenkin.

  • Hughes D., "Meteorite falls and finds: Some statistics", Meteoritics 16, s. 269-281 (1981) 
  • Halliday et. al., "The flux of meteorites on the Earth's surface", Meteoritics 24, s. 173-178 (1989) 

 Aineiston käyttö ilman lupaa kielletty!
 Use any of material without permission is forbidden!

www.somerikko.net
© Jarmo Moilanen 2014