Jääkiteiden valokuvaaminen

Jääkiteiden valokuvaaminen jääsumuhalonäytelmän aikana on aina suositeltavaa. Se ei ole kuitenkaan kovin helppoa. Jääkiteet täytyy kerätä ja valokuvata saman tien kenttäolosuhteissa. Jääkiteet sulavat helposti ja kuvat on otettava kylmässä tilassa (ulkona tai tilassa joka on jäähdytetty).

Mitä tarvitset?

 1. Hyvä mikroskooppi, jossa mahdollisuus valokuvaukseen tai joka voidaan muokata valokuvaukseen sopivaksi. 
 2. Kamera kuvien ottamista varten. 
 3. Tarvitset myös niin sanottuja Petri maljoja eli mikrobiologisia kasvatusastioita, joihin jääkiteet kerätään kuvaamista varten. 
 4. Tarvitset myös puhdistettua bensiiniä Petri maljaan. Jääkiteet uppoavat bensiiniin ja pysyvät siinä muuttumattomina niin kauan että ne ehditään valokuvata. Puhdistettua bensiiniä saa apteekeista. Toinen suositeltava neste tähän tarkoitukseen on heksaani, mutta sitä on aika vaikea saada.
 5. Hyvä valaisujärjestelmä mikroskooppiin. Koska jääkidepilviä käytännössä etsitään esim. autolla ajaen sopivissa paikoin, on mikroskooppi ja sen valon oltava liikuteltavaa mallia. Hyvä ratkaisu on käyttää valkoista kirkasvalo-LEDiä valaisimena. Pienen virrankulutuksen lisäksi LED:in etuja on se, että se ei säteile juurikaan lämpöä, mikä on joidenkin muiden valaisinratkaisujen ongelma.  

Jääsumuhalonäytelmän kiteiden kuvaamiseen pitää valmistautua jo etukäteen. Ota bensiini ulos ajoissa, että se ehtii jäähtyä. Myös mikroskooppi on syytä ottaa ajoissa ulos, jotta sen työtaso jäähtyy riittävästi. Laita Petri malja tasaiselle alustalle ja kaada siihen puhdistettua bensiiniä siihen. Odota jonkin aikaa kiteiden kerääntymistä (30 sekunnista 2-5 minuuttiin riippuen kidesateen tiheydestä)  ja kuvaa samalla mitä haloja samaan aikaa on näkyvillä. Helpommin homma hoituu kun on toinen kamera joka kuvaa haloja intervallikuvauksella samaan aikaan kun näytettä kerätään. 

Kun Petri maljaan on kerääntynyt tarpeeksi jääkiteitä, niin aseta se mikroskoopin alle ja ala kuvaamaan kiteitä. Yleensä jossain välissä jääkiteet alkavat sulaa mikä näkyy niiden kulmien ja yksityiskohtien pyöristymisellä. Silloin on syytä lopettaa kuvaaminen ja ottaa uusi näyte. Pahasti pyöristyneet kiteet eivät auta näytelmän tulkinnassa. 

Varoituksen sana: ÄLÄ HENGITÄ SUORAAN MIKROSKOOPPIIN tai saat jokaisen linssin huurteeseen. Koska on kylmä ja olet todennäköisesti ulkona, on lähes  mahdotonta saada kaikki mikroskoopin linssit puhtaaksi nopeasti ja kuvaussessio on pilalla. Yksi tapa ehkäistä tätä on käyttää mikroskooppia ns. väärinpäin eli alla olevassa kuvassa oikealta. Silloin mikroskoopin runko on edes hiukan suojaamassa. Myös jonkinlainen hengityssuojain auttaa, joko kasvoilla tai mikroskoopissa. 

Mikroskooppi jääkidekuvaukseen

Muutama asia mikroskoopin valinnasta jääkidekuvaukseen. Mikroskoopin tulee sietää kylmiä lämpötiloja (ei liikaa muoviosia ja öljyt pakkasenkestäviä). Mikroskoopin tulee olla tukeva ja sen kokoinen että sen voi helposti ottaa mukaan. Tarvitset myös valaisimen joka toimii ilman verkkovirtaa.

Esimerkkinä jääkidekuvauksessa käyttämäni mikroskooppi.

 1. Venäläinen Biolam-70 mikroskooppi.
 2. Kaverin sorvaama valokuvaussovite. Näitä voi myös ostaa ja sellainen saattaa tulla mikroskoopin mukana. Eri pituisilla sovitteilla voi vaikuttaa myös suurennussuhteisiin.
 3. T2-adapteri Nikon järjestelmäkameralle. Valkoinen suoja on objektiivin takasuoja jota käytän pöly- ja roskasuojana kun kamera ei ole paikallaan.
 4. LED-valaisin. 
 5. Valaisimen paristot. Kotelossa on neljä 1,5 V AA patristoa 6V LED:iä varten. Kotelossa on johto, jotta voin pistää paristokotelon taskuuni kun keli on todella kylmä. Mukana on hyvä olla myös  varaparistot. Paristot eivät LED:llä ihan nopeasti tyhjene, mutta pakkanen voi ne hyydyttää.
 6. Petri malja työtasolla kun kiteitä valokuvataan. Olen myöhemmin lisännyt työtasolle huonekalujen jalkoihin liimattavia huopalappuja. Tämä eristää Petri maljan metallisesta työtasosta, joten mikroskooppia ei tarvi niin aikaisin ottaa kylmään.

Biolam-70 on yleisesti saatavilla oleva metallirunkoinen ja edullinen mikroskooppi. Neuvon kuitenkin testaamaan mikroskooppi ennen ostoa jos mahdollista. 

Mikroskooppi on syytä myös purkaa ja putsata ylimääräisistä rasvoista, jotka saattavat jäätyä pakkasella ja keskeyttää kuvaamisen. Rasvat ja öljyt voi korvata halutessaan esim. aseöljyllä, joka toimii pakkasellakin.

Minulla on kaksi objektiivia käytössä. Mikroskoopissa oli neljä Lomon omaa objektiivia, mutta kaksi niistä (40x ja 90x) ovat useimmiten hyödyttömiä jääkidekuvauksessa. Laajempaa kuvaa varten käytän 3,7x objektiivia ja kapeampaa (suurempaa suurennusta) varten käytän 8x ja 10x (ei kuvassa) objektiivia.

Saatu suurennus riippuu kamerasovitteen putken pituudesta. Esimerkiksi nykyisellä sovittimella pienimmät kaksi objektiivia antavat Nikon D7000:n kennolle kuvan, jossa milliä vastaa joko 1400 pikseliä (3,7x) tai 3000 pikseliä (8x). 

Lomo käyttää yleisesti saatavilla olevia 20,32 mm RMS-kierteisiä (Royal Microscope Societyn standardi) objektiiveja, joten uusia objektiiveja on saatavilla edullisesti. 

Muutama esimerkkikuva otettuna vanhalla Nikon D70 kameralla ja yllä olevalla mikroskoopilla. 

Linkkejä: