Havaintojen raportointi

Havaintoja kerätään nykyisin Ursan Taivaanvahti.fi -sivuston kautta. Sieltä löytyy erikseen halohavaintolomake.

Suomessa halohavaintoja on kerännyt Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan halojaosto, jonka vetäjä itsekin olin monta vuotta. Halojaostolla on omat lomakkeensa halohavaintoja varten ja se on julkaissut havaintoja ja halotietoa mm. Ursan jaostojen tiedotuslehdessä Ursa Minorissa, joka ilmestyy kuudesti vuodessa.

Halojaosto käytti kahta erilaista havaintolomaketta. Toinen ns. listalomake eli A lomake on lomake, johon merkitään kaikki tehdyt havainnot. Tällä lomakkeella raportoidaan samalla vain yleisiä haloja sisältäneet havainnot. Jos näytelmässä on harvinaisuuksia, joita ei mainita A-lomakkeella, täytetään harvinaisuushavainto erityiselle B-lomakkeelle. Tämän vuoksi harvinaisia haloja kutsutaan myös B-haloiksi.

Nykyisin Ursan halojaosto on jälleen osa Ursan ilmakehän optiset ilmiöt -jaostoa, josta se aikoinaan erosi omaksi jaostokseen. Haloihin liittyviin kysymykset ja havainnot on nykyisin hyvä osoittaa kyseisen jaoston vetäjälle. 

Toinen paikka josta viimeisimpiä halohavaintoja maailmalta löytää on muutama vuosi sitten minun ja Riikosen Markon perustama Ice Crystal Halos -blogi (aikoinaan nimeltään Halo Reports), jonka kieli on englanti. Siellä on myös yhteystiedot yhteydenottoon. Tämä blogi tosin näyttää olevan unessa tällä hetkellä.

Myös Les Cowleyn mainio ilmakehän optiikan sivusto (englanniksi) on ehdoton paikka myös halohavaitsijoille.