Jääkiteiden replikointi

Replikointi on helppo tapa saada jotain tietoa jääkiteistä joita esiintyy jääsumuhalon aikana. 

Replikointia varten tarvitset lasilevyjä (levyt voivat olla vaihtoehtoisesti muovia tai pleksiä) ja spraypullossa olevaa kiiltävää väritöntä akryylilakkaa. Replikointi on melkein näin helppoa. Itse asiassa se ei ole ihan näin helppoa. Monta asiaa voi mennä ja meneekin pieleen ennen kuin niksit oppii.

Replikan etu on se että sitä voidaan tutkia jälkikäteen sisätiloissa ja kuvata kiteiden jättämiä jälkiä ja laskea eri kidepopulaatioiden osuus näytteestä. 

Miten replikat tehdään:

  1. Olet havainnut halonäytelmän jääsumussa. Laita replika lasit ja akryylispay jäähtymään. Älä jäähdytä spaypulloa liikaa koska voi olla ettei se toimi kun tarvitset sitä. 
  2.  Kun olet jääkidepilven sisällä ota replikalasit ja suihkuta sille ohut kerros lakka. 
  3. Ota kidenäyte eli heiluta lasia ilmassa minuutin tai kaksi. Kirjoita näytteenotton aika ja kesto muistikirjaan. Kirjaa ylös myös se mitä haloja näkyi samaan aikaan. 
  4. Laita lasi kuivaan ja kylmään paikkaan ja anna sen kuivua. Paikassa pitäisi olla hyvä ilman kierto ettei lakasta nousevat liuotinhöyryt liuota replikaa. 
  5. Tee lisää replikoita näytelmän eri vaiheissa ja ihan sen varalta että edes joku onnistuisi.
  6. Kun lasi on kuivunut tunnin tai useampia, aika riippuu käytetystä lakasta ja olosuhteista, voit ottaa sen sisälle ja tutkia sitä mikroskoopilla.

Pieni vihje: kiinnitä yksilöllisesti numeroitu tarralappu lasiin etukäteen. Kun suihkutat lakkaa lasille, tunnistelappu jää lakan alle eikä irtoa. Numero on sitten helppo kirjata muistivihkoon replikan tekoajan viereen. 

Kuvassa näkyvät pienet pisteet ovat jääkiteiden jälkiä lakassa.

Suurin ongelma replikoiden kanssa on se, että "jääkiteet" replikassa ovat vain jääkiteiden jälkiä. Voit yrittää suihkuttaa lakkaa levylle myös sen jälkeen kun näyte on otettu. Tällöin lakkakerrosten väliin jäävät kiteiden kolmiulotteinen muoto saattaa säilyä replikassa. Tämäkään tekniikka ei poista sitä seikkaa että replikoissa ei säily jääkiteiden sisärakenteita.

Laattamaisen jääkiteen jälki replikassa.