Muita taivaalla näkyviä valoilmiöitä

Tässä on lyhyesti lueteltu muita valoilmiöitä, joita aktiivinen taivaantarkkailija saattaa taivaalla nähdä. Suurin osa tässä on ilmekehän ilmiöitä, mutta muutama tähtitieteellinenkin ilmiö on mukana.

Aureola

Kirkas kehä Auringon ympärillä.

Auringon- ja kuunpimennys

Kun Kuu kulkee Auringon ja Maan välistä, syntyy auringonpimennys. Vastaavasti kun Maa kulkee Kuun ja Auringon välistä ja maan varjo pimentää Kuun, seuraa kuunpimennys. Pimennykset voivat olla täydellisiä tai osittaisia.

Bishopin rengas

Tulivuorten ilmakehään syytämät aerosolit saavat aikaan suurikokoisen kehän auringon tai kuun ympärille. Viimeksi näitä näkyi parikin vuotta Filippiineillä tapahtuneen Pinatubon purkauksen jälkeen.

Glooria

Värikäs kehä havaitsijan pään varjon kohdalla. Voi olla moninkertainen. Hyviä gloorioita näkee lentokoneesta, jossa glooria näkyy lentokoneen varjon ympärillä.

Heijastussateenkaari

Sateenkaaren harvinainen muoto. Kyseessä on sateenkaari, joka syntyy auringonvalon heijastuessa vedenpinnasta aiheuttaen sateenkaaren. Tämä sateenkaari näkyy yleensä tavallisen sateenkaaren ja sen sivukaaren välisessä alueessa.
[ Heijastussateenkaari Vaalassa ]

Helmiäispilvet

Värikkäitä pilviä korkealla ilmakehässä. Helmiäispilvet esiintyvät yleensä 20-25 km korkeudessa, kun tavalliset pilvet esiintyvät alle 12 km korkeudella. Näkyvät parhaiten auringonlaskun aikoihin ja sen jälkeen. Esiintyy erityisesti tammikuusta maaliskuuhun.

Hämäräsäteet

Auringonlaskun jälkeen taivaalla näkyviä pitkiä varjoja. Voivat näkyä joko auringon puolella taivasta tai vastapuolella. Joskus harvemmin yli koko taivaan.

Kangastukset

Erilämpöiset ilmakerrokset taittavat valoa eri tavoin, jolloin niiden läpi katsottaessa kaukana oleva kohde vääristyy. Näkyy erityisesti vesitöjen päällä. Kevätkesällä näkyy erittäin voimakkaita yläpuolisia kangastuksia, kun kylmän veden päälle työntyy lämmintä ilmaa.

Kehä

Valolähteen ympärillä näkyviä värikkäitä renkaita. Nämä ovat pieniä ja alkavat heti auringosta tai kuusta. Ei pidä sekoittaa pienikokoisiin ellipsihaloihin. Kehiä näkyy vuoden aikana hyvinkin runsaasti.
[ Kuun kehä Vaalassa 5.11.2006 ]

Komeetta

Aurinkokunnan kiertolainen, joka Aurinkoa lähestyessään saa peräänsä pitkän pyrstön. Kirkkaat komeetat saattavat näkyä jopa päivällä. Viime vuosien parhaat olivat Hale-Bopp ja Hyakutake.
[ Kuvia komeetoista ]

Maapallon varjo

Iltahämärän aikaan auringonlaskua vastapäätä olevasta taivaanrannasta nouseva sininen kaistale. Kyse on todellakin maapallon varjosta.

Meteori

Tähdenlento, jonka synnyttää pienikokoinen avaruudessa kiertävä kappale, meteoroidi. Meteoroidi, jonka koko luokka on hiekanjyvä ja sitä pienempi, leimahtaa hetkeksi näkyviin tähdenlentona eli meteorina törmätessään ilmakehään.

Pilvikaari

Pilvessä olevat vesipisarat ovat niin pieniä, että ne synnyttävät valkean sateenkaaren pilvikuituihin.
[ Pilvikaari Oulussa 5.11.2010 ]

Pilvisäteet

Ilmakehän pienissä partikkeleissa näkyvä pilven varjo.

Revontulet

Auringosta tulevien varautuneiden hiukkasten törmätessä ilmakehän atomeihin syntyvä valoilmiö. Esiintyy yleensä rauhallisena vihertävä kaarena pohjoisessa horisontissa. Toisinaan kaareen ilmestyy säteitä ja parhaimmillaan taivas on täynnä tanssivia ja leimuavia revontulinauhoja. Punaista väriäkin näkyy joskus paljon, sininen on harvinaisempi.

Salama

Ilmakehän läpi kulkevan sähköpurkauksen aikaansaama valoilmiö.

Sateenkaari

Valoilmiö, joka syntyy valon heijastuessa ja taittuessa vesipisarasta. Sateenkaaressa näkyy parhaimmillaan puhdas spektrin väritys. Sateenkaaren säde on noin 42° havaitsijan pään varjosta mitattuna. Tämän varsinaisen pääkaaren ulkopuolella voi näkyä sivusateenkaari, jonka säde on 51°. Pääkaaren sisäpuolella voi toisinaan näkyä myös kaaria, ns. interferenssikaaria.
[ Sateenkaaria

Siitepölykehä

Kehä, joka syntyy valon sirotessa ilmakehässä olevista siitepölyhiukkasista. Eri kasvilajien siitepölyt aiheuttavat hiukan toisistaan poikkeavia siitepölykehiä. Tämän vuoksi siitepölykehät voivat näkyä myös täysin puhtaan sinisellä taivaalla. Matalalla auringolla eräissä siitepölykehissä voi näkyä kirkastumia.
[ Siitepölykehä Kustavissa ]

Sumukaari

Sateenkaari, joka syntyy sumupisaroista. Sumupisarat ovat pienempiä kuin vesisateen pisarat, joten ilmiö on värittömämpi kuin varsinainen sateenkaari. Sumukaaressa voi nähdä joskus punaista ja vihreää väriä. Myös muuta varsinaisen sateenkaaren ilmiöt on havaittavissa eli sivukaari ja interferenssikaarenkin voi sumukaarella nähdä.
[ Sumukaari Oulunsalossa ]

Tulipallo (eli bolidi)

Kirkas tähdenlento. Suuremman kappaleen ilmakehään osuessa synnyttämä valoilmiö. Todella ison kappaleen tapauksessa tulipallon näkymiseen voi liittyä jälkikäteen kuuluvia yliäänipamauksia ja ukkosenkaltaista jyrinää. Todella kirkkaista tulipalloista voi pudota maanpinnalle kivi eli meteoriitti.

Valaisevat yöpilvet

Korkealla ilmekehässä sijaitsevia pilviä, jotka näkyvät kirkkaina pimentyvällä iltataivaalla. Nämä pilvet ovat yli 80 km korkeudessa, joten aurinko paistaa niihin vaikka ilmakehä on jo varjossa.
[ Valaisevia yöpilviä ]

Yläsalamat

Vasta viime vuosina Suomestakin havaittuja ukkospilven yläpuolella näkyviä salamoita. Näitä on useita erityyppisiä joilla on mielenkiintoisia nimiä kuten keijut, haltiat ja viivasalama. 

Ihmisen aikaansaamia valoilmiöitä

Avaruusromun tuhoutuminen ilmakehässä

Avaruusromun osuminen ilmakehään aiheuttaa usein todella kirkkaan ja usein kipinöivän tulipallon. Tällainen tulipallo saattaa näkyä pitkänkin ajan taivaalla muuttaen yön päiväksi.

Iridium-välähdykset

Ei ihan ilmakehän ilmiö sentään. Kaupallisien iridium-satelliittien yhteysantennien heijastukset aikaansaavat todella kirkkaitta välähdyksiä taivaalla. Nämä välähdykset ovat ennustettavissa.

Keinotekoinen glooria

Keinovalossa näkyvä glooria. Ovat todella värikkäitä parhaimmillaan.

Keinotekoinen kehä

Keinovalossa näkyvä kehä. Ovat todella värikkäitä parhaimmillaan.

Keinotekoinen sateenkaari

Keinovalossa näkyvä sateenkaari.

Keinotekoinen sumukaari

Keinovalossa näkyvä sumukaari.

Rakettilaukaisu

Raketin laukaisu voi olla todella näyttävä valoilmiö. Suomessa näkyy silloin tällöin rakettilaukaisuja Ruotsin Kiirunasta ja Venäjän Plesetskistä.

Rakettipilvet

Rakettilaukaisun jälkeen taivaalle jäävä pilvinauha. Useat raketithan nousevat ilmakehän yläpuolelle, joten niiden jälkeen jättämään savuvanaan paistaa aurinko vaikka se havaintopaikalla ja laukaisupaikalla olisikin horisontin alapuolella.
[ Rakettipilvi Oulunsalossa ]

Satelliitit

Tähtien joukossa toisinaan näkyy kirkas piste, joka liikkuu tähtien suhteen. Ne ovat satelliitteja tai kantorakettien osia. Myös kansainvälinen avaruusasema ja sukkulat näkyvät kirkkaana pisteenä taivaalla. Tosin avaruusasema ja sukkulat lentävät niin etelässä, ettei ne näy kuin Etelä-Suomessa ja sielläkin vain matalla etelätaivaalla.