MINERAALIEN KORKEAPAINEMUODOT

Moni mineraali muuttuu toiseen muotoon (polymorfeiksi) kun siihen kohdistuu hyvin korkea paine. Törmäyskraattereissa näitä mineraalien korkeapainemuotoja on löydetty useampia.

Kvartsi

Coesiitti (>30 GPa)
Omalaatuinen SiO2 rakenne. Coesiittia pidettiin aikoinaan jopa indikaattimineraalina shokkimetamorfoosiin. Se tavallaan onkin, mutta edellyttää tietynlaista esiintymistä. Sitä voi kuitenkin löytää myös syvältä maapallon sisältä tulleissa kivissä, kuten eglokiiteistä. Siksi sitä ei enää lasketa törmäysindikaattoreihin, mutta sitä voi yhä hyvin käyttää lisätodisteena törmäysteorialle.

Stishoviitti (12-15 GPa)
SiO2 rutiili tyyppinen. Stishoviitti sen sijaan on edelleen indikaattimineraali shokkimetamorfoosista. Yllättävää sikäli, että sitä syntyy jo pienemmissä paineissa kuin coesiittia. Silti stishoviittia ei ole löydetty endogeenisistä, maan sisäsyntyisistä, korkean paineen kivilajeista. Syy on siinä että maan sisällä stishoviitin syntyyn tarvittavat paineet esiintyvät liian suuren lämpötilan vallitessa.

Zirkoni

Reidiitti (30-80 GPa)
ZrSiO4 scheeliitti tyyppinen. Reidiittiä on tähän mennessä löydetty ainakin neljästä törmäyskraatterista. Se on luultavasti yleisempi, mutta sitä ei ole juurikaan etsitty. Reidiitin koostumus on sama kuin zirkonilla, mutta sen atomit ovat pakkautuneet tiukempaa ja se on 10% tiheämpi mineraali. Syntytapansa takia reidiitti esiintyy lamelleina zirkonkiteiden sisällä. Reidiitti edellyttää 30-80 GPa painetta syntyäkseen. Joten sitä voi esiintyä samoissa kivissä kuin diaplektisia mineraalilaseja, joita esiintyy >35 GPa paineissa.

Grafiitti eli hiili

Timantti, chaoiitti, lonsdaleiitti ovat grafiitin korkeapainemuotoja, joita on tavattu törmäyskraattereista. Chaoiitti löytyi Riesiltä ja lonsdaleiitti löytyi Barringerin kraatterista. Timanttihan on tunnettu jo pitempään.

Oliviini

Ringwoodiitti, wadsleyiitti ja ahrensiitti ovat oliviinin korkeapainemuotoja, joita on löydetty mm. meteoriiteista.

Muita korkeapainemuotoja

Nämä ovat lähinnä meteoriiteista löydettyjä eri mineraalien korkeapainemuotoja. Niiden esiintymisestä törmäyskraattereissa ei ole tarkempaa tietoa. Näitä on majoriitti, akimotoite, bridgmaniitti, tissintiitti, linguniitti, liebermanniitti, seifertiitti, akaogiitti (Ries), xieiitti, dmitryivanoviitti, tuiitti ja monia nimeämättömiä tai hyväksymättömiä muotoja.

 


 Aineiston käyttö ilman lupaa kielletty!
 Use any of material without permission is forbidden!

www.somerikko.net
© Jarmo Moilanen 2017