Kirjallisuus

Meteoriiteista kertovaa kirjallisuutta on paljonkin maailmalla. Suomeksi siitä ei ole paljoa kirjoitettu vielä. Itselläni olisi haave jonain päivänä kirjoittaa aiheesta kirja, mutta jää nähtäväksi toteutuuko. Tämä luettelo on nopeasti kasattu, joten kaikkea ei ole mukana vielä. Esim. Tähdet ja avaruus -lehden artikkelit puuttuvat. 

Tässä on vain yleisartikkelit. Erillisartikkelit esim. suomalaisista meteoriiteista on lueteltu kunkin meteoriitin omalla sivulla. 

Kirjat ja opinnäytteet suomeksi

 • Heikkinen I., "Kondriittisten meteoriittien mineralogia, tekstuurit ja synty ja esimerkkejä Suomesta", Pro gradu -tutkielma, Kaivannaisalan tiedekunta, Oulun yliopisto, 143 sivua (2017). PDF löytyy täältä.
 • Oja H., "Tulipalloja taivaalla", Ursan julkaisuja IX, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry (Espoo 1978)
  Oikeastaan edelleen ainoa tulipalloista, meteoriiteista ja törmäyskraattereista kertova kirja suomeksi. Valitettavasti loppuunmyyty ja löytyy ainoastaan antikvariaateista.
 • "Tulipallot ja Lentotähdet Taiwaalla.", Lukemisia kansalle. N:o 64, 16 sivua, 
  (J.W. Lilija & Co:n kirjapaino, Turku 1857)
  Vuosiluvussa ei ole virhettä! 1800-luvun alkupuolen lehdistössä oli usein juttuja tulipalloista ja meteoriiteista. Ei ole ihme että tämmöinen opuskin ilmaantui. Sama teos on julkaistu artikkelisarjoina myös joissain tuon ajan sanomalehdissä. Vihkonen on nykyisin erittäin vaikea löytää. Teos toki löytyy Kansalliskirjaston kokoelmista ja mikä parasta, myös digitoituna netistä eli täältä

Artikkelit ja tutkimukset suomeksi

 • Hildén J., "Kiviä taivaalta", Suomen luonto, (syyskuu 2004)
 • Pekkola M., "Olisiko tämä taivaalta kotoisin", Tähdet ja avaruus, (7/2003)

Kirjat englanniksi

 • "The Cambridge Encyclopedia of Meteorites", Norton O. R., Cambridge University Press, (Yhdistyneet kuningaskunnat 2002)
  Mammuttiteos meteoriiteista ja valitettavasti aika hintava. Hyvin yleistajuinen joten kohtalaisella englannintaidolla pärjää. Minusta jää hiukan pintaraapaisuksi.
 • "Rocks from Space", Norton O. R., Mountain Press Publishing Company, (USA 1998)
  Nortonin klassikko. Kenties suositeltavampi kirja aloittelijalle kuin Nortonin The Campbridge Encyclopedia of Meteorites. Ainakin halvempi ja mukana mielenkiintoisia juttuja meteoriittien etsinnästä.
 • "Meteorites from A to Z", Jensen M.R., Jensen W.B. ja Black A.M., Julkaisija M.R. Jensen (USA)
  Päivittyvä ja kattava listaus tunnetuista meteoriiteista. Painokset 2001 ja 2004.
 • "Meteor Showers and their Parent Comets", Jenniskens P., Cambridge Unversity Press, 790 sivua, (Yhdistyneet kuningaskunnat 2006)
  Mammuttiteos liittyen erityisesti tähdenlentoparviin ja niiden emokappaleisiin. Kattavin katsaus tähdenlentoparviin. Sivuaa jonkin verran myös meteoriitteja. Aika hintava, mutta erityisesti tähdenlennoista kiinnostuneille melkein pakko-ostos.   

Internet linkkejä

 • The Cataloque of Meteorites -online. Lontoon luonnontieteellisen museon meteoriittiluettelo netissä. Tietokannan listaus marraskuulta 1999. Luettelon kirjaversiossa on enemmän tietoa meteoriiteista.
 • The Meteoritical Bulletin. Meteoritical Societyn listaus luokitelluista ja uudelleen luokitelluista meteoriiteista jotka yhdistyksen nimieämiskomitea on hyväksynyt. Tätä julkaisua voi pitää auktoriteettina alalla! 
  • The Meteoritical Bulletin database. Haulla varustettu ajantasainen tietokanta edellisestä. jossa Meteoritical Bulletinissa hyväksytyt meteoriitit. Myös törmäyskraatterit listattu.
 • Meteorite Times. Nettilehti meteoriiteista kiinnostuneille. Runsaasti linkkejä luotettaviin meteoriittikauppiaisiin. Jos haluat ostaa varmasti aidon meteoriitin kulje tätä tietä...
 • Meteorite Central. Toinen hyvä lähtökohta kaupalliseen meteoriittien keräilyyn ja etsintään. Pitää yllä The Meteorite mailing Lista -sähköpostilistaa jolla kannattaa olla jos haluaa pysyä ajantasalla.
 • I.M.C.A. International Meteorite Collectors Association. Kansainvälinen meteoriittikeräilijöiden yhdistys. Yhdistyksen tiukan säännöt tekee sen jäsenistä luotettavia meteoriittimyyjiä. Huijauksesta kärähtäneet potkitaan ulos! Jos myyjä löytyy IMCAn jäsenlistauksesta niin häneen voi kyllä luottaa. Jäsenien joukossa on vain yksi suomalainen: Pekka Savolainen

 Aineiston käyttö ilman lupaa kielletty!
 Use any of material without permission is forbidden!

www.somerikko.net
© Jarmo Moilanen 2018