Mitä teen jos epäilen löytäneeni meteoriitin?

Kaikki meteoriitit jotka löydetään Suomesta tulisi saada asianmukaisesti tutkittavaksi jotta niiden tyyppi ja arvo tieteelliselle tutkimukselle selviää. Siksi kannattaa lähettää löytämäsi kivi tai vähintään parin tulitikkuaskin kokoinen palanen tutkittavaksi. Näytteen mukaan kannattaa aina laittaa mukaan lähetekirje jossa yhteistietojen ja löytöpaikan lisäksi maininta että epäilee kiveä meteoriitiksi. Tämä siksi että kivi arvioidaan meteoriittimahdollisuus mielessä.

Olen tehnyt valmiin tulostettavan näytelähetteen epäiltyjä meteoriittinäytteitä varten. 

Toisinaan ihmiset ovat varmoja siitä että ovat löytäneet meteoriitin. Kun he lähettävät sen sitten tutkittavaksi tai kirjoittavat siitä jollain nettipalstalla he höystävät tarinaa yksityiskohdilla ja omilla tulkinnoilla tarkoituksena kai varmistaa että heidän kivensä on meteoriitti. Valitettavasti kivet eivät muutu meteoriiteiksi tarinoita kertomalla. Kun meteoriitiksi epäilemäsi kiven niin kerro siitä vain mitä tiedä oikeasti ja minkä voit todistaa. Miten löysit sen ja miksi epäilet sitä meteoriitiksi omin sanoin mitään lisäilemättä. Meteoriittiasiantuntijat kyllä tunnistavat meteoriitit vaikka et kertoisi siitä mitään. 

Kannattaa olla kyllä tarkka siitä kenelle asiantuntijalle kiven lähettää. Kaikki geologit eivät tunne meteoriitteja ja saamasi vastaus voi olla väärin kumpaan tahansa suuntaan. Voit alustavasti testata löytöäsi täältä löytyvillä tunnistusohjeilla. Kannattaa pitää jalat maassa, sillä Suomen oloissa alle yksi tuhannesta meteoriittiepäilystä osoittautuu meteoriitiksi. Joten ihan tilastollisesti ajatellen on todennäköistä että löytämäsi kivi ei ole meteoriitti. Mutta meteoriitteihin pätee sama kuin lohenkalastukseen eli kannattaa silti yrittää. 

Minulle tietenkin voi lähettää näytteen ja voin tutkituttaa näytteen tarvittaessa Oulun yliopiston geotieteiden laitoksella jonka kirjoilla olen opiskelijana. Mutta kannattaa ensin olla yhteydessä vaikka sähköpostitse ja lähettää kuvia kivestä jotta voin arvioida onko mitään järkeä saada näyte.

Myös GTK:n kansannäytetoimistoon Kuopioon voi meteoriittiehdokkaita myös lähettää. Kannattaa pistää osoitteen yhteyteen vastaanottajaksi Satu Hietala. Alla olevalla osoitteella kansannäytetoimistoon voi lähettää alle 2 kg näytteet ilman postimaksua. Sadulle voi myös lähettää sähköpostia näytteestä. 

Kansannäytetoimisto / Satu Hietala
Geologian tutkimuskeskus
Itä-Suomen yksikkö
Tunnus 5003687
70003 Vastauslähetys

Myös erikoistutkija Kari A. Kinnunen GTKn Espoon toimistolla osaa tunnistaa meteoriitit. Lisäksi Helsingin yliopiston kivimuseollekin voi näytteen osoittaa, mutta tällä hetkellä (syksy 2011) on hieman epäselvää millaiset valmiudet siellä on tunnistaa meteoriitteja kun kivimuseon pitkäaikainen indententti "kivitohtori" Martti Lehtinen jäi eläkkeelle. Martin mielestä siellä osataan kyllä tunnistaa meteoriititkin vaikka hän ei siellä enää olekaan.

Meteoriitit ovat suunnattoman arvokkaita näytteitä aurinkokunnan pienkappaleista tutkijoille ja valaisevat aurinkokunnan syntyä ja jopa toisten taivaankappaleiden geologiaa. Mieti paljonko maksaisi jos tutkijat kävisivät hakemassa vastaavat näytteet eri planeetoilta ja asteroideilta. Joten älä panttaa itselläsi mahdollisesti tieteellisesti hyvinkin arvokasta meteoriittia! Varsinkaan jos se on löydetty Suomesta. Suomessa löytäjille on tavattu maksaa myös palkkio löydöstä ja kenties kauniisti pyytämällä sinulle voidaan antaa jopa osa meteoriitista muistoksi. Erään lakitulkinnan mukaan meteoriitit kuuluvat Suomen valtiolle, mutta käytäntö ei ole ihan näin karu vaan kyllä löytäjät ovat aina hyötyneet löydöstään. Suomen meteoriittien päämassat eli suurimmat kappaleet on kuitenkin pyritty saamaan kansalliseen meteoriittikokoelmaan Helsinkin luonnotieteelliseen keskusmuseoon. Siihen myös minä kannustan sillä silloin löytöä voi ihailla muutkin.  

Meteoriittien suhteen ollaan paljon tarkempia kuin minkään muun geologisen löydön suhteen. Maailmalta löydetyistä ja luokitelluista meteoriiteista pidetään tietokantaa the Meteoritical Society:n toimesta ja johon kaikki meteoriitteihin liittyvät tieteelliset tutkimukset viittaavat. Siksi tutkimaton meteoriittinäyte on lähes arvoton. Ns. NWA meteoriitteja on löydetty niin paljon että yksityiset meteoriittidiilerit eivät ole välittäneet luokittaa ja listauttaa kaikkia tavanomaisimpia meteoritteja mainittuun tietokantaan. Näitä meteoriitteja voi ostaa markkinoilta todella halvalla (halvimmat 0.1 $/g), mutta esim. minkä tahansa Suomesta löydetyn tietokannassa listatun meteoriitin arvo on helposti monikymmenkertainen vastaaviin NWA meteoriitteihin verrattuna. Jo tämän takia kaikkien Suomesta meteoriitin löytäneen kannattaa ehdottomasti toimittaa löytönsä tutkittavaksi ja luokiteltavaksi.

Jostain syystä kun olen kertonut ihmisille mihin lähettää näytteen niin  he ovat itse ehdottaneet heitä lähintä yliopistoa tms. tuttua geologia. Mutta miksi lähettää kivi jollekin joka ei ehkä tunne meteoriitteja? Tosiasia on että monikaan geologi ei osaa tunnistaa meteoriitteja sillä ne eivät varsinaisesti kuulu geologien koulutukseen. Vaikka geologi toteaisi kivesi meteoriitiksi valokuvan perusteella tai jopa luupilla katsomalla itse kiveä niin varmistus tulee kuitenkin tehdä asianmukaisilla petrologisilla ja geokemiallisilla tutkimuksilla. Eräskin GTK:n geologi tunnisti maasta löydetyn reiän meteoriitin tekemäksi pelkän puhelinkeskustelun perusteella. Homma ei vain toimi niin. Meteoriitiksi epäilyllä kivellä ei myöskään ole arvoa jos sitä ei ole varmistettu meteoriitiksi.


 Aineiston käyttö ilman lupaa kielletty!
 Use any of material without permission is forbidden!

www.somerikko.net
© Jarmo Moilanen 2011