Meteoriittien rapautumisaste

Meteoriittien yhteydessä puhutaan usein rapautumisasteesta (engl. weathering state). Rapautumisaste merkitään ns. Wlotzka-numerolla, joka ilmaistaan meteoriittien yhteydessä kirjaimella W. Asteikko on välillä W0-W6 ja mitä suurempi numero, sitä pitemmälle rapautunut meteoriitti on kyseessä. Tätä asteikkoa käytetään kaikkiin meteoriitteihin paitsi Etelämantereelta löydettyihin, joille on oma asteikkonsa A:sta C:hen.

W0

Rapautumattomat. Ei näkyvää hapettumista rauta-nikkeli rakeissa tai sulfideissa. Yleensä muutaman päivän sisään putoamista kerätyt meteoriitit.

W1

Vähäistä hapettumista metalli jyvien ja troiliitin ympärillä. Kenties vähäisiä hapettumisjuonia.

W2

Kohtalaista hapettumista metalleissa ja rautasulfidia 20-60%.

W3

Voimakasta hapettumista metallijyvissä ja troiliitissa, joista 60-95% korvautunut rautasulfideilla.

W4

Metallijyvät ja troiliitti hapettunut täysin. Ei vielä muutoksia silikaateissa.

W5

Magnesium tai rauta-pitoisien mafisten silikaattien kemiallinen muuntuminen alkanut lähinnä rakoja pitkin. Ohuthieet osoittavat vaikutuksen alkaneen oliviineista. Muuntuminen alkaa rakeiden sisältä, ei reunoilta. 

W6

Voimakas mafisten silikaattien korvautuminen rautaoksideilla ja savimineraaleilla. Matriisin maasälpä ei vielä ole muuntunut.

Fossiilimeteoriitit

Tunnetaan myös ns. "fossiilisia meteoriitteja", joita on kutsuttu myös "paleometeoriitteiksi" ja jotka ovat pudonneet jo miljoonia vuosia sitten. Näiden rapautuminen on mennyt vieläkin pidemmälle. Esim. Ruotsista 1980 Rödbrottenin kalkkikivilouhokselta löytyneessä Brunflon kivimeteoriitissa kaikki mineraalit kromiittia lukuun ottamatta oli korvautunut toisilla mineraaleilla aivan kuten eliöfossiileissakin. Yllättävästi kondriitin pyrokseenikondrien rakenne oli säilynyt pseudomorfisena eli niiden rakenne oli alkuperäinen, mutta mineraalit eivät. Brunflon ympäristöstä on löydetty parilta kalkkikivilouhoksesta jo kymmeniä fossiilisia meteoriitteja jotka ovat sinne pudonneet noin 460 miljoonaa vuotta sitten ja ovat fossiloituneet kalkkikiven sisään. Ilmeisesti noin 460 miljoonaa vuotta sitten Maapalloon putoili todella runsaasti meteoriitteja sillä louhoksien meteoriitit löytyvät noin parin miljoonan vuoden aika syntyneistä kerroksista.

Yhdysvalloista löytyi 1933 hiekkakivikerroksesta arviolta noin 110 miljoonaa vuotta sitten pudonnut Lake Murrayn rautameteoriitti, jossa 15-20 cm paksun ruostekuoren sisällä oli säilynyt yli 200 kiloa meteoriittia muuttumattomana.  

Äskettäin uutisoitiin että Etelä-Afrikassa sijaitsevan Morokvengin törmäyskraatterin kairauksissa törmäyssulan sisältä on löydetty kappaleita meteoriitista. On erittäin todennäköistä että nämä kappaleet ovat peräisin alkuperäisestä asteroidista joka synnytti kyseisen kraatterin. Ikää noin 70 km läpimittaisella kraatterilla on 140 miljoonaa vuotta. On myös esitetty että esim. Lappajärven törmäyssulakivessä (kärnäiitissä) olevat sulfidipirotteiset kohdat olisivat jäänteitä kappaleista jotka olisivat peräisin törmänneestä asteroidista. 


 Aineiston käyttö ilman lupaa kielletty!
 Use any of material without permission is forbidden!

www.somerikko.net
© Jarmo Moilanen 2009