Mikä on meteoriitti?

Meteoriitti on avaruuden kappale, joka on pudonnut joko Maapallolle tai jollekin muulle taivaankappaleelle (meteoriitteja on tavattu Kuussa ja Marsissa).

Avaruudessa vielä olevaa kappaletta kutsutaan meteoroidiksi tai uusimpien ehdotusten mukaan aurinkokunnan pienkappaleeksi. Suurikokoisempia kappaleita kutsutaan myös asteroideiksi tai komeetoiksi. Mitään selvää rajaa näille määritelmille ei ole. Yhtenä rajana voisi pitää sitä että kappale on asteroidi tai komeetta jos se riittävän kookas että se havaitaan tai se voitaisiin periaatteessa havaita Maapallolta käsin. Käytännössä rajana voisi pitää noin 10 metriä. Sitä pienemmät olisivat vain meteoroideja ja isommat joko asteroideja tai komeettoja. 

;Mutta hyvän esimerkin rajanvedon vaikeudesta tarjoaa kaksi melko äskettäistä tapausta. Ensin 7.10. 2008 Sudanin pohjoisosiin pudonnut Almahatta Sitta (ureiliitti) meteoriitti. Tämä alunperin 4,1 metrin läpimittainen kappale havaittiin sattumalta 20 tuntia ennen kuin se osui Maapalloon ja se sai siten myös asteroiditunnuksen 2008 TC3. Normaalisti tällainen kappale jää havaitsematta ennen osumista. Näin kävi Venäjälle 15.2. 2013 pudonneen Chebarkulin meteoriitin kanssa, jonka läpimitan ennen ilmakehään osumista arvioitiin olleen sentään peräti 17 metriä eikä sitä kukaan huomannut etukäteen. 

Meteoriitteja tunnetaan kolme pääryhmää: kivimeteoriitit, rautameteoriitit ja kivirautameteoriitit.

Meteoriitit ovat yleensä aurinkokunnan synnystä ylijäänyttä materiaalia tai törmäyksissä muista aurinkokunnan kappaleista irronneita paloja.

Suurin osa meteoriiteista on kotoisin Marsin ja Jupiterin väliin jäävältä asteroidivyöhykkeeltä. Suurin osa meteoriiteista onkin asteroidien kappaleita. On jopa ryhmä meteoriitteja (HEDOD-ryhmä) joiden emokappaleeksi epäillään hyvällä syyllä asteroidi Vestaa. Tunnetaan kuitenkin meteoriitteja jotka on varmuudella todettu olevan peräisin Kuusta tai Marsista. 

Täysin varmaa komeetasta peräisin olevaa kappaletta ei ole tavattu. Eräiden hiilipitoisten kondriittien on ehdotettu olevan peräisin komeetoista. Tällainen on esimerkiksi Kanadaan pudonnut Tagish Lake -meteoriitti. Lisäksi on mahdollista että ainakin osa komeetoissa olevasta kiviaineksesta muistuttaa asteroidien kiveä. Yleensä kuitenkin uskotaan että komeettamaiset kappaleet eivät yleensä selviä maanpinnalle asti. 


 Aineiston käyttö ilman lupaa kielletty!
 Use any of material without permission is forbidden!

www.somerikko.net
© Jarmo Moilanen 2009